Boerenkaas is rijk aan calcium en eiwittien, het bevat Omega-3 vetzuren en de vitamines A, B2, B12 en D.
Bereidingswijze van boerenkaas:
De melk wordt verwarmd tot 29 *C in de tobbe, hierbij wordt stremsel toegevoegd om de melk te binden. Zuursel wordt toegevoegd voor onder andere de smaak. Een half uur na dat de stremsel bij de melk is toegevoegd is het een dikke massa geworden. De dikke massa wordt gesneden, daardoor ontstaan er 2 substanties een vaste (wrongel) en een vloeibare (wei). De wei wordt afgetapt, de kaasvaten worden gevuld met wrongel. De wrongel wordt in de vaten samen geperst tot de vorm van de kaas. Na een paar uur is de kaas een vast geheel, en wordt de kaas een paar keer omgedraaid. Na een dag gaat de kaas in het pekelbad, hier trekt het zout in de kaas. Als de kaas uit het pekelbad komt, wordt er een coatinglaag omheen gesmeerd en kan de kaas gaan rijpen!
Boerenkaas van jong tot oud met leeftijden:
Boerenkaas:
Leeftijd:
Jong
5 weken
Jong belegen
10 weken
Belegen
4 maanden
Extra belegen
6 maanden
Oud snijdbaar
9 maanden
Brokkel
ouder dan 1,5 jaar
Jong belegen komijn
10 weken
Extra belegen komijn
6 maanden
Oude komijn
ouder dan 1 jaar
Contact
Kaasboerderij van SchaikLangeweg 1
3251 LH Stellendam0187-491777vanschaik@kliksafe.nl